Μπορείτε να το παρακάνετε με την εξάσκηση της κιθάρας;
Μπορείτε να το παρακάνετε με την εξάσκηση της κιθάρας;
“Αρχικά, ήταν τρελό – βασικά, όλες τις ώρες που ήμουν ξύπνιος. Θυσίαζα τα πάντα. Δεν θα πήγαινα στο σχολείο. Στη συνέχεια, όταν ήμουν έφηβος, έπρεπε να με σέρνουν σε πάρτι και τέτοια πράγματα, επειδή ήμουν εξαιρετικά αφοσιωμένος, σε σημείο παραφροσύνης νομίζω”. Yngwie Malmsteen
Είναι αυτονόητο ότι η περισσότερη εξάσκηση θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας γρηγορότερα. Αλλά μπορείτε να το παρακάνετε με την εξάσκηση στην κιθάρα; Σε σημείο που να είναι επιζήμιο είτε για τη ζωή σας είτε για το ίδιο το παίξιμο της κιθάρας;
Η απάντηση είναι ναι, όπως θα δείτε στην πρώτη από αυτές τις τρεις περιπτώσεις όπου η υπερβολική εξάσκηση στην κιθάρα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
1. Η εξάσκηση όταν πονάτε μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό
Το παίξιμο κιθάρας είναι μια σωματικά απαιτητική δραστηριότητα. Απαιτεί ακριβείς κινήσεις των δακτύλων, επιδεξιότητα και αντοχή. Ενώ το να πιέζετε τα όριά σας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη, η εξάσκηση όταν ήδη πονάτε μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και ακόμη και επικίνδυνη. Οι τραυματισμοί επαναλαμβανόμενης καταπόνησης (RSI) αποτελούν πραγματική ανησυχία για τους μουσικούς που υπερβάλλουν εαυτόν χωρίς να αφήνουν το σώμα τους να ανακάμψει.
Αν ασκείστε για πολλές ώρες, φροντίστε να εξισορροπήσετε την πρακτική σας με πράγματα που δεν είναι απαιτητικά για το σώμα σας, καθώς και να διατηρείτε τη σωστή στάση του σώματος για να αποφύγετε τον πόνο στην πλάτη και σε άλλα μέρη του σώματός σας.
Συμβουλή: Αν κάτι είναι διανοητικά απαιτητικό (π.χ. η εκμάθηση μιας νέας κλίμακας ή η απομνημόνευση των νοτών στην ταστιέρα), συνήθως έχει λιγότερες απαιτήσεις από το σώμα σας, αφού θα παίζετε αργά. Έτσι, αν αισθάνεστε ήπιο πόνο ή δυσφορία, μπορεί να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε για λίγο σε τέτοιου είδους ασκήσεις.
Εάν ο πόνος ξεπερνά κάτι που μπορεί να θεραπευτεί με ξεκούραση, είναι πάντα σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν γιατρό.
Σημείωση: Ποτέ μην κάνετε διάγνωση στον εαυτό σας (εκτός αν τυχαίνει να είστε γιατρός). Πριν από λίγο καιρό, ένιωσα τα συμπτώματα αυτού που αποφάσισα ότι ήταν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Μετά από τρεις μήνες που προσπαθούσα πεισματικά να θεραπεύσω τον εαυτό μου, επισκέφθηκα έναν γιατρό, ο οποίος κατάλαβε αμέσως ότι δεν ήταν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ότι το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να αλλάξω τη θέση του αυχένα μου κατά την εξάσκηση. Το έκανα και ο πόνος εξαφανίστηκε μέσα σε μια εβδομάδα.
Αν είχα επισκεφτεί τον γιατρό όταν εμφανίστηκε ο πόνος, θα είχα γλιτώσει τρεις μήνες πόνου, θα είχα γλιτώσει χρήματα από τις βιταμίνες και τα σιδεράκια χεριών που αγόρασα για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που δεν είχα ποτέ, και, το σημαντικότερο, θα είχα αποτρέψει τον κίνδυνο σοβαρότερου τραυματισμού.
2. Πάρα πολλή εξάσκηση και καθόλου χρόνος για να χτίσω μια μουσική καριέρα
Ενώ η βελτίωση των δεξιοτήτων σας στην κιθάρα είναι απαραίτητη, το να ξοδεύετε υπερβολικά πολύ χρόνο στην εξάσκηση μπορεί να σας αφήσει λίγο χρόνο για άλλες κρίσιμες πτυχές μιας μουσικής καριέρας. Το να γίνετε ένας επιτυχημένος μουσικός απαιτεί περισσότερα από την τεχνική επάρκεια- περιλαμβάνει επίσης τη δικτύωση, τη σύνθεση, την ηχογράφηση, την εκτέλεση και την προώθηση της μουσικής σας.
Εάν είστε αρχάριος ή σχετικά αρχάριος, η εξάσκηση θα πρέπει να γίνει πρώτο μέλημα πριν κάνετε καριέρα στη μουσική. Το να γίνετε καλοί στο όργανο είναι σίγουρα το πρώτο βήμα.
Αυτό που σας προτείνω να κάνετε αν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο, είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε για τη μουσική βιομηχανία. Αυτό θα σας προετοιμάσει για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, θα αυξήσει τα κίνητρά σας στο παρόν και θα σας βοηθήσει να θέσετε στόχους και να κάνετε σχέδια.
Αν είστε πιο προχωρημένος κιθαρίστας και θέλετε να γίνετε επαγγελματίας, θα πρέπει να σκεφτείτε να πάρετε χρόνο από άλλες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εξάσκησης στην κιθάρα, αν εξασκείστε σε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας και να αρχίσετε να κάνετε εφαρμόσιμα βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας καριέρας.
3. Δεν κάνετε διαλείμματα: Αντιπαραγωγικό για τη διαδικασία μάθησης
Η πεποίθηση ότι η πολύωρη εξάσκηση στην κιθάρα είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχετε ταχεία βελτίωση είναι μια κοινή παρανόηση. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα της εξάσκησης στην κιθάρα μετράει εξίσου, αν όχι περισσότερο από την ποσότητα.
Τα έντονα session εξάσκησης χωρίς διαλείμματα μπορεί να οδηγήσουν σε εξουθένωση και μειωμένες αποδόσεις.
Όταν εξασκείστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς διαλείμματα, επέρχεται κόπωση, τόσο ψυχική όσο και σωματική. Η ικανότητα του εγκεφάλου σας να συγκεντρώνεται μειώνεται, οδηγώντας σε μειωμένη αποτελεσματικότητα της μάθησης. Οι σύντομες, εστιασμένες συνεδρίες εξάσκησης που διανθίζονται με διαλείμματα επιτρέπουν στον εγκέφαλό σας να εδραιώσει τις πληροφορίες που έχετε μάθει, ενισχύοντας τη συγκράτηση και βελτιώνοντας τη μυϊκή μνήμη.
Το φαινόμενο του “plateauing” είναι επίσης μια ανησυχία για πολλούς μουσικούς. Αυτό συμβαίνει όταν έχετε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεξιοτήτων και δυσκολεύεστε να προχωρήσετε περαιτέρω. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περισσότερη εξάσκηση μπορεί να μην αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντίθετα, το να κάνετε ένα βήμα πίσω, να αναλύσετε την προσέγγισή σας και να εισαγάγετε ποικιλία στη ρουτίνα εξάσκησής σας μπορεί να σας βοηθήσει να περάσετε στο επόμενο επίπεδο.
Βρίσκοντας την ισορροπία: Ποιότητα έναντι ποσότητας
Ποια είναι λοιπόν η λύση; Όλα καταλήγουν στο να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ εξάσκησης και ξεκούρασης και να εστιάσετε στην ποιότητα των προπονήσεών σας και όχι στην απόλυτη ποσότητά τους. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε αυτή την ισορροπία:
1. Ακούστε το σώμα σας: Δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνο κατά την εξάσκηση. Αν νιώσετε καταπόνηση ή πόνο, κάντε ένα διάλειμμα και αφήστε το σώμα σας να ανακάμψει πριν συνεχίσετε.
2. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Αντί να κυνηγάτε ατελείωτες ώρες εξάσκησης, θέστε συγκεκριμένους, εφικτούς στόχους για κάθε session. Αυτό θα μπορούσε να είναι η κατάκτηση μιας συγκεκριμένης τεχνικής, η εκμάθηση ενός νέου τραγουδιού ή ο αυτοσχεδιασμός πάνω σε μια συγκεκριμένη εξέλιξη συγχορδιών.
3. Δώστε προτεραιότητα στην ξεκούραση και την αποκατάσταση: Ακριβώς όπως οι αθλητές χρειάζονται ημέρες ξεκούρασης για να αναρρώνουν και να προλαμβάνουν τους τραυματισμούς, έτσι και οι μουσικοί χρειάζονται τακτικά διαλείμματα. Ενσωματώστε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια των session εξάσκησης για να διατηρήσετε το μυαλό σας φρέσκο.
4. Διαφοροποιήστε τη ρουτίνα εξάσκησής σας: Μην εστιάζετε αποκλειστικά σε μια πτυχή του παιξίματος. Εξισορροπήστε τις τεχνικές ασκήσεις με τη δημιουργική εξερεύνηση, τη σύνθεση τραγουδιών και τον αυτοσχεδιασμό για να διατηρείτε τα session εξάσκησης πιο ενδιαφέροντα.
5. Επικεντρωθείτε στην αποτελεσματική εξάσκηση: Εξασκηθείτε με πρόθεση. Εντοπίστε τις αδυναμίες σας και δουλέψτε πάνω σε αυτές μεθοδικά. Αξιοποιήστε τεχνικές όπως η αργή εξάσκηση και η σκόπιμη επανάληψη για να βελτιώσετε αποτελεσματικά τις δεξιότητές σας.
6. Επενδύστε στην ανάπτυξη της μουσικής σταδιοδρομίας: Αφιερώστε χρόνο στη δικτύωση, τις εμφανίσεις, την ηχογράφηση και την προώθηση της μουσικής σας. Η οικοδόμηση μιας μουσικής καριέρας απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που υπερβαίνει την τεχνική γνώση.
7. Εξοπλιστείτε με υπομονή: Η πρόοδος στη μουσική απαιτεί χρόνο. Κατανοήστε ότι θα υπάρξουν ανηφόρες και πισωγυρίσματα, αλλά με συνεπή, προσεκτική εξάσκηση, θα συνεχίσετε να βελτιώνεστε μακροπρόθεσμα.
Εν κατακλείδι, η απάντηση στο αν μπορείτε να εξασκηθείτε πάρα πολύ στην κιθάρα έγκειται στην εύρεση μιας ισορροπίας που σέβεται το σώμα σας, τους στόχους σας και την ολιστική φύση της μουσικής. Ενώ η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητες, πρέπει να συμπληρώνονται από έξυπνες στρατηγικές εξάσκησης και κατανόηση του ευρύτερου πλαισίου του μουσικού σας ταξιδιού.
Δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας και ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση της ρουτίνας εξάσκησης, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξή σας ως κιθαρίστας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σωματική και ψυχική σας ευεξία.